Morrissey (the smiths)

Morrissey is biek Voorgeschiedenis (1959-1982)
Morrissey wordt op 22 mei 1959 geboren in Davyhulme Hospital, als tweede kind van Peter Morrissey en Betty Dwyer. Hij maakt een problematische en geïsoleerde jeugd mee. Op de middelbare school voelt hij zich alleen en onbegrepen, en het totalitaire onderwijssysteem helpt daarbij niet echt. Na de middelbare school heeft hij een aantal saaie baantjes, maar merendeels leeft hij van de bijstand en smeedt hij in zijn kamertje thuis plannen om een beroemd popster te worden. In de naweeën van de PUNK tijd is hij even zanger van lokale band The Nosebleeds en treed hij solo op met zijn harp, maar al snel is het weer terug naar huis, na het springen van een harp snaar. Daarvandaan schrijft hij geestige brieven naar popblad NME om zijn helden te verdedigen  en weet hij een paar van zijn schrijfsels over Jeames Dean en de New York Dolls zelfs gepubliceerd te krijgen. John Maher, de latere Johnny Marr, krijgt lucht van Morrisseys reputatie en besluit hem te benaderen voor een muzikale samenwerking.

The Smiths (1982-1987)

Die samenwerking is The Smiths, één van de invloedrijkste Britse bands tussen The Beatles en Oasis. Morrissey (die zijn voornaam laat vallen) en Marr houden er een moordend werktempo op na (meer dan 90 songs in vijf jaar, waarvan 17 Britse Top-50 hits), maar in 1987 is de koek op voor Marr en verlaat hij de band.

Morrissey op biekradioVroege solocarrière (1987-1992)

Morrissey moet noodgedwongen aan een solocarrière beginnen, en dat doet hij voortvarend: met producer Stephen Street levert hij binnen een half jaar na het eind van The Smiths zijn eerste solo-LP af, Viva Hate, die moeiteloos de toppositie in de Engelse hitlijst haalt, vergezeld door twee top-10 singles. De eerste twee jaar verandert alles dat Morrissey aanraakt in goud, maar dan loopt de samenwerking met Street spaak over achterstallige royalty’s en stokt de hitmachine. Morrissey gaat op zoek naar een nieuwe muzikale partner, maar vindt die nog niet. De opnames met gitarist Kevin Armstrong voor het geplande album Bona Drag lopen niet soepel en worden medio 1990 afgebroken. Al wat resteert van het project zijn een paar singles, die uiteindelijk datzelfde jaar worden gebundeld met wat B-kanten en eerdere singles tot de gelijknamige compilatie Bona Drag. Uiteindelijk vindt hij in gitarist Mark Nevin, voorheen van de popband Fairground Attraction, en de van Madness bekende producers Langer & Winstanley, een nieuw begeleidingsteam. Met hen neemt hij Kill Uncle op, dat door velen als zijn minste LP wordt beschouwd. Morrissey ontbindt dan ook dit team weer, en zijn carrière lijkt in het slop te zijn geraakt, totdat hij eind 1991 in Londen de steunpilaren van zijn huidige begeleidingsband, gitaristen Martin “Boz” Boorer en Alain Whyte, tegen het lijf loopt. Met deze band treed hij in 1991 een eerste keer op in de Brielpoort in Deinze.

Na het debacle van Kill Uncle staat Morrissey te springen om een rauwe, directe LP te maken, en dat is met Your Arsenal gelukt. De band staat in volle rockabilly/glamrock-modus en de productie van Mick Ronson is eenvoudig en direct. Er ontstaat controverse over één van de composities: The National Front Disco, waarin hij het verhaal vertelt van een jongen die zich aansluit bij een extreemrechtse partij. Wanneer hij als speciale gast op een concert van Madness optreedt met de Union Jack om zijn schouders gedrapeerd reageert de Britse muziekpers furieus. Morrissey wordt van racisme beschuldigd en het feit dat hij verontwaardigd weigert verantwoording af te leggen maakt de rel niet minder. Morrisseys relatie met/vertrouwen in de Britse muziekpers is flink gedeukt; hij verhuist naar de Verenigde Staten. Daar blijft hij onverminderd populair: hij verkoopt The Hollywood Bowl sneller uit dan The Beatles destijds deden.

Recente periode (1997-2009)

Ook Island neemt de optie voor een tweede LP niet op, en Morrissey verdwijnt voor langere tijd uit de schijnwerpers. Naar verluidt krijgt hij hier en daar wel een contract aangeboden, maar niet op de voorwaarden die hij wil. Wel blijft hij optreden, met name in de Verenigde Staten, waar stukje bij beetje nieuw werk live wordt geïntroduceerd. In 1999 treedt hij op in België in de Brielpoort in Deinze. Uiteindelijk vinden Morrissey en begeleidingsband in 2003 een onderkomen bij Sanctuary (band), dat (à la EMI met His Master’s Voice) voor hem speciaal het oude reggae-label Attack nieuw leven inblaast. Morrissey gaat de studio in met producer Jerry Finn en levert een toegankelijk comeback-album af, You Are the Quarry (2004), waarmee hij meteen weer terug is in de spotlights. De singles worden Top-10-hits en het album verkoopt het best sinds Viva Hate.

In het daarop volgende jaar (2005) brengt Morrissey een live DVD en CD met daarop registraties van zijn succesvolle tournee uit 2004. Op de DVD “Who Put the M in Manchester” kan genoten worden van een concert dat Morrissey gaf in zijn geboortestad. De CD “Live in Earls Court” is een registratie van zijn concert voor 17.183 mensen op 18 december 2004 in Londen. De belangrijkste gebeurtenis in het leven van Morrissey in 2005 is zijn verhuizing vanuit Los Angeles naar Rome.

Ringleader of the Tormentors is de naam van het album dat Morrissey volledig in Rome opneemt en uitbrengt in 2006. De productie van het album is in handen van Tony Visconti die in het verleden al samen werkte met namen als: David BowieT. Rex en Moody Blues. Voor het arrangement van het nummer Dear God please help me werd de hulp ingeroepen van Ennio Morricone. Dit album is, net zoals zijn vorige studioplaat, opnieuw een schot in de roos qua verkoopcijfers. In 2006 treedt Morrissey ook voor het eerst sinds tijden weer op in Nederland, 2 keer in Amsterdam en op Pinkpop.

In 2009 brengt hij het album Years of Refusal uit, hetzelfde jaar gevolgd door Swords, een verzameling van B-kantjes. In België treedt hij in juni 2009 op voor een uitverkochte Koningin Elisabethzaal in Antwerpen en in november 2009 volgt er een tweede concert in Vorst Nationaal in Brussel. In Nederland gaf hij op 9 november een concert in Nijmegen.

 


LUISTER BIEK

Biek Stream mp3
Biek Stream AAC+

Peau verrast de crewPeau verrast de crew

Peau heeft zich op kerstavond traditioneel weer verkleed… meer »

Biek vanaf voorjaar 2013 back on air.Biek vanaf voorjaar 2013 back on air.

Biek komt zeker terug. Op dit moment wordt er achter de… meer »

Arjen Ederveen had liever gesprongenArjen Ederveen had liever gesprongen

Arjen Ederveen had liever van de hoge duikplank gesprongen… meer »